English Inte inloggad: Logga in | Registrera dig

2019-05-06:

Observera att sidan behandlar en tidigare version.

Direktanmälan via wifi

Uppdaterad: 2019-05-06

Om du är kopplad till ett nätverk med tillgång till wifi-anslutning (det krävs alltså inte att datorn MeOS körs använder wifi), kan du låta deltagare anmäla sig själva genom att ansluta till nätverket med sin telefon, surfa till en angiven adress och mata in sina uppgifter. Har du installerat ett klubb- och löparregister används det för att förenkla inmatningen med automatisk namnuppslagning och bricknummer.

Den här funktionen kan användas både vid små arrangemang och för att förkorta kön till direktanmälan.
Bra att veta
Det är enklast att låta deltagarna ansluta till det lokala nätverket, och då är det inte nödvändigt att ha en uppkoppling mot Internet. Om det finns god internetteckning är det också möjligt att publicera tjänsten mot Internet så att skippa steget för deltagarna med att ansluta till ett lokalt wifi. Men detta kräver lite mer ingående kunskaper om nätverk.
I MeOS, på sidan Automater, startar du automaten Informationsserver. Markera tillåt direktanmälan. Du kan begränsa vilka som får anmäla sig till löpare i klubbar som redan finns i tävlingen (den första från varje ny klubb måste då hanteras manuellt) eller till klubbar som finns i löpardatabasen. Du kan också begränsa tillåtna klasser till dem som är öppna för direktanmälan.
Tips
Du kan ange vilket port MeOS ska använda. Om datorn inte har andra webbtjänster kan du ändra porten till 80, vilket är standard för http och därför förenklar adressen till tjänsten.

Funktionen mappa rotadressen skapar en snabblänk till en funktion eller sida som du definierar. Om du skriver enter mappas rotadressen till MeOS direktanmälan, det vill säga, http://datornamn:port/ leder till direkanmälan. Med port 80 förenklas adressen för direktanmälan till http://datornamn/.
Välj Starta automaten. Du får se en eller flera klickbara länkar som leder dig till webbtjänsten. Om de inte fungerar beror det troligtvis på brandväggar. För att komma åt tjänsten från andra datorer måste du använda en adress som inte heter localhost. Från webbtjänstens startsida finns länkar, bland annat en till anmälan.

För att deltagarna enkelt ska hitta till anmälan, kan du skapa en QR-kod som leder dem direkt rätt. Du kan till exempel använda https://sv.qr-code-generator.com/.

Det är klokt att uppmana deltagarna att koppla ner sig från nätverket när de är klara med anmälan för att frigöra resurser. Det kan också vara lämpligt att hindra användarna från att komma åt Internet via nätet, om inte kapaciteten är stor.
Observera
Överväg konsekvenser för nätverkets säkerhet om du släpper in deltagare. MeOS säkerhet är byggt för att hjälpa användare att göra rätt, men inte för att hindra illasinnade hackare. En säkerhetsåtgärd kan vara att begränsa vilka portar routern tillåter för kommunikation eller vilka datorer som en gäst får komma åt.

En annan möjlighet är att använda två routrar och sätta den som tillåter wifi på den interna routerns WAN-port. Då måste du använd vidarebefodring av port på den interna routern för att skicka förfrågningar till rätt dator. De som ansluter till wifi kan inte komma åt det interna nätverket i övrigt. Detta kräver förstås vissa kunskaper om nätverkinställningar.

Kommentarer

Hmmmm

2019-08-26 17:51:52 av Peter Carlberg

Klassen är full vad menas med det?

Full och tom

2019-08-26 21:02:49 av Erik Melin

Att något är fullt betyder att det inte får plats fler eller mer; i klassens fall vanligtvis beroende på att kartorna är slut.


För att kommentera innehållet måste du vara inloggad. Logga in