English Inte inloggad: Logga in | Registrera dig

2020-07-31:

Observera att sidan behandlar en tidigare version.

Slå ihop tävlingar / hantera sekretariat på flera platser

Uppdaterad: 2020-07-31

Ibland behöver man dela upp sekretariatet på flera platser (eller olika tidpunkter). Kanske vill man ha ungdomar på ett ställe och svåra klasser på ett annat. Eller en stafett som tar sig från punkt A till punkt B med ett mål för varje växling. Det kan vara svårt eller omöjligt att sätta upp ett gemensamt lokalt nätverk. Då kan man utbyta data mellan de olika MeOS-systemen manuellt, genom att skicka filer (antingen via någon nätbaserad fildelningstjänst eller genom löpande usb-minnes-kurirer)

MeOS har stöd att importera och slå ihop ändringar som gjorts i oberoende kopior av samma tävling (eller till och med helt oberoende tävlingar, om de är baserade på samma uppsättning banor). Funktionen hittas under slå ihop tävlingar på sidan tävling.

Den vanligaste uppställningen är att man har ett huvudsekretariat och ett eller flera distribuerade sekretariat, där varje sådant kan ha ett eget lokalt nätverk med ett antal datorer. Tävlingen färdigställs som vanligt och exporteras till en fil, som importeras på varje ställe. Detta är basversionen.

Nu gör man ändringar i tävlingen på alla ställen, t.ex. anmäler löpare eller läser av brickor. För att slå ihop tävlingarna gör man så här: När detta är gjort kan man exportera huvudsekretariatets tävling som fil och återföra till det distribuerade sekretariatet (där importen och hopslagningen sker på samma sätt). Det går att göra överföringen flera gånger under pågående tävling eller en gång i efterhand.

Observera
Det är viktigt att de olika sekretariaten inte ändrar i samma del av tävlingen. Förslagsvis har man en strikt uppdelning i vilka klasser eller sträckor som hanteras av vilket sekretariat. Det är också viktigt att alla som arbetar med MeOS förstår detta. Om två sekretariat gör förändringar i samma del av tävlingen kan vissa ändringar bli överskrivna vid sammanslagningen.
Bra att veta
Om man har fler än två sekretariat kan antingen ett (A) vara huvudsekretariat och sedan (B), (C), (D) vara distribuerade. Då utbyter man information mellan (A<->B), (A<->C), (A<->D), men aldrig direkt mellan exempelvis (B<->C); all information från (B) till (C) går via A.

En annan möjligt variant för utbyte är (A<->B), (B<->C), och (C<->D) i en kedja, varvid man inte får överföra data direkt mellan exempelvis (A<->C). För att få över en ändring i D till A måste den alltså först överföras till C (från D) och sedan till B (från C) och till sist till A (från B).

För att kommentera innehållet måste du vara inloggad. Logga in