English Inte inloggad: Logga in | Registrera dig

2018-03-08:

Observera att sidan behandlar en tidigare version.

Bantilldelning

Uppdaterad: 2018-03-08

En sträcka i en klass har en ordnad uppsättning banor. Dessa tilldelas löparna i klassen rullande efter startnummer.

Exempel

Finns tre banor, A, B och C, får löpare 1 bana A, löpare 2 bana B, löpare 3 bana C, löpare 4 bana A och så vidare. För att gaffla en stafett med 3 sträckor och tre banor kan man alltså lägga in bana ABC på sträcka 1, BCA på sträcka 2 och CAB på sträcka 3.

Ännu mer spridning kan man få om man lägger in ABCABC på sträcka 1, BCACAB på sträcka 2 och CABBCA på sträcka 3. Då finns sex möjliga ordningar att springa banorna i: ABC, BCA, CAB, ACB, BAC och CBA. Det är alla möjliga ordningar över tre banor.

Knyta bana vid målgång

Om du aktiverar banpool kommer, är gafflingen inte låst för en sträcka förrän löparen gått i mål. Då väljer MeOS den bana från sträckans möjliga banor som bäst matchar stämplingarna i brickan. Bantilldelningen görs oberoende för varje sträcka, och ingen kontroll görs av att ett lag som helhet sprungit alla gafflingsalternativ.

Om du istället aktiverar Oordnade parallella sträckor, kommer MeOS att tillåta att inom ett lag och för varje grupp av parallella sträckor, att löparna på de parallella sträckorna tar vilken av lagets gafflingar som helst.

För att exemplifiera: om sträcka 3 är parallell med 4 olika banor (och fyra löpare), så spelar det ingen roll vilken av löparna som väljer vilken bana. MeOS kontrollerar i detta fall att samtliga lagets banor löpts, det enda som tillåts är en annan ordning.

Definiera gafflingsnycklar

Funktionen definiera gaffling låter dig enkelt konstruera en optimal gaffling från de banor du har. Markera ett antal banalternativ och de sträckor som ska ha de banorna, och välj använd valda banor på valda sträckor. Om andra sträckor ska ha en annan uppsättning banor, upprepar du denna procedur med dessa sträckor, tills alla sträckor har rätt banor associerade. Därefter väljer du beräkna och tillämpa gaffling. MeOS beräknar en optimal gaffling utifrån banorna; speciellt effektivt är det om banorna är gafflade mot varandra, med vissa gemensamma kontroller.

Om du vill se de fullständiga gafflingsalternativ (för lagen som helheter) som är definierade, väljer du visa gafflingar. Här får du också närmare information om eventuella orättvisor.

Låsa gafflingar

Ett lags gafflingen styrs av lagets startnummer. Det uppdateras normalt vid lottning eller nummerlappstilldelning. För att förhindra detta och istället låsa startnummer och gaffling kan du välja funktionen lås gafflingar på sidan klasser. Om du ångrar dig väljer du tillåt gafflingsändringar.

På sidan listor finns en lista över bantilldelningen. Här anges varje deltagare och vilken bana hon förväntas löpa. Om du kör kontroll inför tävlingen på sidan listor framgår också precis vilka kontroller varje löpare förväntas besöka.
Tips
På sidan listor finns också lagens banor i en lista med tabellformat. Kopiera den listan och klistra in i ett i ett ordbehandlingsprogram (eller kalkylbladsprogram) för att skapa etiketter med lagnummer och sträcka, som kan klistras på kartor.

Gafflingar från banläggningsprogram

Vissa banläggningsprogram kan tilldela gafflingar till lag. MeOS kan importera sådana uppställningar och knyter dem då hårt till lagen och dess löpare. En förutsättning är att alla lag redan är inlagda när banorna importeras. MeOS funktionalitet för att hantera gafflingsalternativ blir inte tillgänglig. Undvik om möjligt detta arbetssätt.

Kommentarer

2 mannastafett

2018-09-05 16:11:28 av Christoffer Strömgård

Om man vill definera en tvåmannastafett med banor. DVS löpare 1 springer bana1, Löpare 2 springer bana 2, löpare 1 springer bana 2 och slutligen löpare 2 springer bana 1. nästa lag ska börja springa bana 2, 1, 1, och 2.
Går det att göra eller är de lättare att ha banpool?

2-mannastafett

2018-09-05 20:53:12 av Erik Melin

Ja, läs och förstå exemplet högst upp och lägg in banor 1: AB 2: BA: 3: BA 4:AB.

2-mannastafett

2019-05-13 22:17:45 av Niklas Fallgren

Vi funderar över hur vi kan lösa vår banfördelning.
Vi har banorna aa,ab,ba,bb och det är så att om man springer aa så måste man springa bb andra gången eller tvärt om lika så om man springer ab måste man springa ba. Sen vilken sträcka som springer vilken spelar ingen roll
tex om 1,aa 2,ab 3,bb 4,ba eller 1,ba 2,aa 3,ab 4,bb.
Kan man på något sätt göra en sån inställning eller måste man tilldela gafflarna manuellt? och vart gör man det i så fall vi hittar inte det i manualen eller programmet.

2-mannastafett

2019-05-14 22:01:04 av Erik Melin

Man måste kanske lägga in banorna manuellt för klassen (definiera gaffling tar inte hänsyn till bivillkoret) Men förstås måste man inte tilldela bana per lag/deltagare.

Om det bara är 4 banvarianter så är det inte så jobbigt att lägga in manuellt.


För att kommentera innehållet måste du vara inloggad. Logga in