English Inte inloggad: Logga in | Registrera dig

2014-02-25:

Observera att sidan behandlar en tidigare version.

Brickavläsning

Uppdaterad: 2014-02-25

På sidan SportIdent läser du in SI-brickor när deltagaren gått i mål. Välj funktionen avläsning/radiotider.
Observera
Innan SI-enheten kan användas måste den installeras och programmeras; speciellt måste vissa drivrutiner installeras på datorn om enheten är en USB-enhet. På SportIdents hemsida, www.sportident.se finns drivrutiner och instruktioner.
För att läsa in brickor måste masterstationen (SI-enheten) vara programmerad för inläsning och funktionen autosänd måste vara avslagen. För radiokontroller och målstämpling måste autosänd vara påslaget. Autosänd är en funktion i SI-enheten, som sätts vid programmering. Du använder SportIdents programvara SI-Config för att programmera SI-enheten.
Tips
Utökat protokoll, som också ställs in med SI-Config, rekommenderas då det ger en snabbare och säkrare avläsning.
Förutsatt att SI-enheten är installerad kan den aktiveras i MeOS. Du gör det genom att välja den COM-port där enheten är installerad och klicka på aktivera. Det går också att be MeOS söka igenom alla COM-portar efter SI-enheter, genom knappen sök och starta automatiskt. På vissa datorer kan detta dock ta lite tid eller misslyckas. Det har också förekommit att enheten kopplat ner sig efter någon minut när man sökt efter enheter. Om du upplever detta rekommenderar vi att du startar om enheten och aktiverar den direkt på rätt COM-port. Det går bra att ansluta flera SI-enheter till samma dator.

Alternativet interaktiv inläsning innebär att MeOS ber dig fylla i data som fattas och behövs direkt vid inläsning. Om du inte föranmält några deltagare är det denna funktion som låter dig bygga upp tävlingen vartefter löparna går i mål.
Tips
Vid större arrangemang har man istället en röd utgång, dvs en avdelning av sekretariatet som tar hand om löpare med avläsningsproblem, och då bör inte interaktiv inläsning vara aktiv.
Alternativet använd löpardatabasen innebär att MeOS använder löpardatabasen för att para ihop deltagare och brickor. Om interaktiv inläsning också är aktiverad, försöker MeOS automatisera processen. Om en okänd bricka läses in, men brickan finns i löpardatabasen och banan i brickan matchar banan i en klass, anmäls denna deltagare i klassen automatiskt. Naturligtvis kan denna automatik gå fel – till exempel om brickan är utlånad. I så fall får man i efterhand gå in och byta namn på deltagaren.

Tips
MeOS klarar av att läsa in brickor i bakgrunden, samtidigt som man knappar in information om andra deltagare. Speciellt behöver inte sidan SportIdent vara aktiv, utan man kan istället visa resultatlistan, som automatiskt uppdateras vartefter löparna kommer i mål.
De deltagare som kräver interaktion ställs i kö av programmet, om sidan SportIdent inte är aktiv. Blir kön lång riskerar dock operatören att bli stressad, så funktionen är bäst för små arrangemang.

Används inte interaktiv inläsning läggs okända inlästa brickor in som oparade. Se oparade brickor.

Kommentarer

Okänd brickas vid återinläsning

2016-12-18 21:50:37 av Henrik Ortman

Varför kommer det upp meddelande om att brickan inte är knuten till en löpare om man läser in en SI-bricka två gånger?

Brickavläsning

2016-12-19 06:59:02 av Erik Melin

Läser man in samma bricka igen (dvs utan att ha ändrat det genom nya stämplingar) får man ingen sådan fråga. Har man sträcktidsutskrifter får man en ny utskrift.

Har brickdata ändrats förutsätter MeOS att en ny löpare sprungit med brickan. Därav frågan. Om du verkligen vill läsa en en ny version av brickan till samma deltagare, måste du ta bort den befintliga inläsningen först.

Brickavläsning

2016-12-28 08:15:57 av Henrik Ortman

Trevligt att MEOS försöker vara hjälpsam vid återinläsning av bricka men tyvärr drar den förhastade slutsatser att det är en ny deltagare.
Ett typiskt scenario är att man upptäcker att det saknas målstämpling vid avläsning. Stämplar man då in en måltid och sedan läser in brickan är det det fortfarande samma löpare och ingen ny deltagare. Brickan har alltså samma tidstämpel på töm och check som tidigare vilket är det självklara villkoret att bestämma om det är en ny löpare eller inte.
Går det att välja bort funktionen så att MEOS inte tror att det är en ny löpare?

Brickavläsning

2016-12-28 09:05:45 av Erik Melin

Det är olämpligt att tillåta att deltagare på egen hand och i efterhand kan ändra sitt resultat genom att genomföra ny avläsning. Jag rekommenderar att dessa fall hanteras av "röd utgång".


För att kommentera innehållet måste du vara inloggad. Logga in