English Inte inloggad: Logga in | Registrera dig

2012-11-01:

Observera att sidan behandlar en tidigare version.

Server- och nätverksproblem

Uppdaterad: 2012-11-01

Om MeOS tappar kontakt med servern får du ett meddelande om problemet. MeOS tillåter att du fortsätter arbeta med tävlingen eller läsa in brickor, och kommer att försöka återställa databasanslutningen i bakgrunden.

När databasen återställts skickas de ändringar du gjort automatiskt till databasen, och blir tillgängliga för andra MeOS-användare. Det är alltså möjligt att klara ett kortvarigt strömavbrott med omstart av servern utan att avbryta arbetet med tävlingen på batteridrivna datorer.
Observera
Automatisk återanslutning bör användas med försiktighet, och endast om ni tror att servern kommer att bli tillgänglig igen – exempelvis om ni råkar ut för ett kortvarigt strömavbrott. Går servern inte att återställa kan ändringar gå förlorade.
Kommandot koppla ner databasen på sidan med serverinställningar får MeOS att sluta försöka återställa databaskopplingen, och istället arbeta vidare lokalt.

Du kan används loggfilerna från utläsningen (see säkerhetskopior och Ã¥terställning) för att manuellt föra över inlästa brickor från avläsningsdatorerna till en huvuddator.

Om du får meddelanden om databasfel kan du försöka reparera databasen. Se till att ingen annan klient är ansluten. Säkrast är att dra ur nätverkskablar fysiskt, eller stänga av routern/switchen. Öppna sidan med databasanslutningar i den enda MeOS-klient som fortfarande är ansluten. Välj Reparera vald tävling. Om reparationen lyckas bör det gå att öppna tävlingen och fortsätta som vanligt.

Om reparationen misslyckas eller inte hjälper, återstår att öppna en säkerhetskopia (see säkerhetskopior och Ã¥terställning) och att ladda upp den på servern som en ny tävling. Se sedan till att alla klienter ansluter mot denna nya tävling.

Kommentarer

XP-datorer tvärdör...

2012-08-21 16:02:29 av Tomas Byström

...när jag har kopplat upp mig mot MySQL-databasen, ser servertävlingen och väljer. Coredump direkt, kan jag krascha til med något?
Själva uppkopplingen till MySQL gick alltså bra så brandväggen verkar inte krångla. Däremot något när MeOS skall börja med transaktioner på allvar. Testat på två olika datorer med samma resultat. Servern ligger på en Win 7.

Döende dator

2012-08-21 21:29:27 av Erik Melin

Vilken version av MySQL använder du? Händer det för alla tävlingar (till exempel något minimalt), eller för någon speciell tävling?

Bättre info när serverkontakt brutits

2013-09-03 16:28:23 av David Ek

Jag skulle vilja ha tydligare info när kontakten tappats med servern. Vi råkade ut för det på vår tävling och insåg det inte förrän 30-45 minuter senare. Då genom att det överst i programmet, efter tävlingsnamnet stod, "LOKALT". Jag önskar en ruta som måste bekräftas för att gå vidare.

Bruten serverkontakt

2013-09-23 12:03:15 av Erik Melin

MeOS visar en ruta med jämna mellanrum som varnar när serverkontakten är bruten. Möjligtvis skulle man kräva att användaren här klickar OK för att gå vidare, men det kan i vissa lägen vara mindre önskvärt.

Att MeOS skulle gå över i lokalt läge av sig själv tror jag inte riktigt på. Det ska kräva manuella handgrepp. (Fast jag kan förstås inte garantera att det inte finns nåt fel i programmet som orsakar det beteendet)


För att kommentera innehållet måste du vara inloggad. Logga in