English Inte inloggad: Logga in | Registrera dig

2012-11-13:

Observera att sidan behandlar en tidigare version.

Sträckors egenskaper

Uppdaterad: 2012-11-13

Om ingen av de fördefinierade tävlingsformerna passar dina behov, kan du själv ändra reglerna för de olika sträckorna. Välj klass på sidan klasser. Förutsatt att det är en multiklass visas en tabelliknande uppställning med egenskaper för de olika sträckorna, se avsnittet om multiklasser. Nedan förklaras de olika inställningarna.

Sträcktyp bestämmer hur sträckan ska löpas, och hur resultatet ska räknas ut. Följande möjligheter finns. Fältet starttyp anger hur löparna på sträckan ska starta. Inställningen är bara applicerbar för sträcktyperna normal och summera. Följande alternativ finns.
Tips
Typen lottad innebär i praktiken att MeOS inte automatiskt tilldelar starttider för sträckan – du är ansvarig för att tilldela tider. Om du har en tävling med jaktstart, men manuellt behöver justera tiden för någon löpare innan starten, kan du (efter att alla gått i mål på prologen) ändra starttypen från jaktstart till lottad. De tider som då redan tilldelas behålls, men du är fri att manuellt ändra starttider som du vill.
Fältet löpare anger vilken löpare som ska springa sträckan. I en vanlig stafett är löparens nummer detsamma som sträckans nummer. Men vill man att samma löpare ska springa, säg, sträcka 1 och 3, sätter man Str. 1 i fältet löpare på sträcka 3 (och sträcka 1).
Observera
Stafettinställningarna är ganska flexibla och därmed ganska komplicerade. Om du ska arrangera en stafett med specialiserade regler bör du göra en testtävling, där du matar in löparresultat manuellt (eller simulerar brickavläsning), för att verifiera att du och MeOS har samma uppfattning om hur inställningarna ska tolkas.
Fälten rep och omstart förklaras i avsnittet omstart.

Kommentarer

Resultat i stafett med extralöpare

2013-09-27 07:39:27 av Christer Lindell

Det verkar som att MeOS förutsätter att det är "förstalöparen" på en sträcka med extralöpare som växlar ut. Är det så? När man ska skriva ut resultat går den ju på sträcka och anger det lägre sträck-numret för utskrift.

Jag hittar inte hur man ska kunna skriva ut ett resultat för andrasträckan där den löpare som verkligen hade kortas tid anges i listan.

Resultat i stafett med extralöpare

2013-09-27 09:03:10 av Christer Lindell

I princip vill jag alltså kunna skriva en resultatlista för banan (även när den har två sträckor internt)

Stafettresultat

2013-09-27 13:49:12 av Erik Melin

Det finns en speciell lista som tar fram resultat för en bana, oberoende av klass och resultat.

MeOS förutsätter inte att det är första löparen som växlar; den kortaste godkända tiden används som starttid för nästföljande löpare.

Däremot är det helt riktigt att det inte finns någon bra lista för sträckresultat. Det mest rätta vore väl att för ett lag ta med samtliga löpare på sträckan, kanske inbördes ordnade i tidsordning. Detta finns som sagt inte. Att bara ta bästa blir inte riktigt bra för två löpare kan ju i princip ha samma tid.

Resultat i stafett med extralöpare

2013-09-27 15:53:54 av Christer Lindell

Tack för svaret. Tolkar jag rätt att det inte går att skriva ut resultat för sträckorna, men att i princip blir slutresultatet rätt?

Finns det i så fall något sätt att få ut rättvisande sträckresultat på lagnivå?


För att kommentera innehållet måste du vara inloggad. Logga in