English Inte inloggad: Logga in | Registrera dig

2012-06-15:

Observera att sidan behandlar en tidigare version.

Stafetter och klasser med flera lopp/löpare

Uppdaterad: 2012-06-15

MeOS stöder stafetter av olika slag. Också andra tävlingsformer, som patrull, individuella gafflingar, prolog + jaktstart stöds. Alla klasser som har mer än en bana eller mer än en sträcka kallas multiklasser.
Bra att veta
Det går utmärkt att blanda multiklasser och vanliga klasser i samma tävling.
Man gör en multiklass av en vanlig klass genom att klicka på flera banor / stafett på sidan klasser. Då startas guiden ändra sträckindelning, som används för att definiera en multiklass. Man kan välja på ett antal fördefinierade tävlingsformer. För vissa tävlingsformer kan alternativen starttid och antal sträckor anges. Följande alternativ finns.
Observera
Det är i allmänhet olämpligt att ändra sträckindelningen i en klass där det redan finns anmälda lag eller deltagare. Men vissa ändringar fungerar. MeOS kommer att försöka skapa lag eller omforma lag av redan anmälda. Till exempel fungerar det att konvertera en individuell klass till en par- eller singelklass, eller till prolog+jaktstart.
Klicka på verkställ för att genomföra inställningen. Nu visas en tabell med inställningar för alla sträckor, förinställda enligt den tävlingsform du valt, se sträckors egenskaper.

Innehåll

  1. Omstart
  2. Bantilldelning
  3. Sträckors egenskaper

Kommentarer

Banpool - med och utan

2013-01-15 17:28:10 av Torbjörn Wikström

Jag får samma effekt i startlistan med "Använd banpool" ikryssat eller inte. Dvs löparna blir i båda fallen tilldelade en av banorna i banpoolen. Men skulle inte ikryssad "Använd banpool" medföra att deltagare och bana knyts ihop först vid målgång?

Om banpooler

2013-01-15 20:02:41 av Erik Melin

När klassen har en eller flera banor tilldelas alltid deltagarna en bana från början (enligt ett rullande schema, se bantilldelning).

Med banpool ikryssat kan denna tilldelning ändras vid målgång, om det finns någon annan bana i poolen som matchar brickan bättre.

Enmansstafett

2013-10-25 12:14:29 av Mats Luspa

Vilken typ av multiklass rekommenderas för en enmansstafett med tre gafflade sträckor + en rak?

Enmansstafetter

2013-10-25 11:08:48 av Erik Melin

Flera lopp förutsätter att deltagaren läser av och tömmer brickan mellan loppen. Det är oftast inte lämpligt för enmansstafetter.

Istället får man lista alla tänkbara banor (tänk målet som en bokontroll) som möjliga gafflingar och lägga in på en sträcka.

Enmansstafetter

2013-10-25 12:45:43 av Mats Luspa

OCAD har ju stöd för enmansstafetter. Jag har gjort en enmansstafett med tre gafflade sträckor + en rak. De gafflade sträckorna har tre gafflingspartier vilket alltså leder till 27 bankombinationer för dessa sträckor (3*3*3).
När man importerar denna enmansstafett (som exporterats från OCAD i xml ver 3-format) till MeOS så får man 82 olika banor. MeOS gör tre banor för varje gafflingsnyckel, t ex gafflingsnyckel AAA får 1AAA i sträcka 1, 2AAA i sträcka 2 och 3AAA i sträcka 3. Alltså blir 3*27 = 81 banor som skapas i MeOS. Med den raka sträckan blir det då 82 banor. Jag tycker personligen att det skulle räcka med 28 banor eftersom t ex 1AAA=2AAA=3AAA. Men vad jag vill komma fram till att med tanke på resultatet av denna import så verkar det vara smidigast att skapa en vanlig stafett i MeOS även om det bara är en person som åker alla fyra sträckorna. På sträcka 1, sträcka 2 och sträcka 3 har man då en banpool på de 27 banorna att välja mellan (sträcka 4 får då en bana alltså eftersom den är rak). Problemet är att hålla reda på att deltagarna får rätt gafflingsvarianter. I OCAD så kopplas utskriften av kartorna i enmansstafetter mot varje deltagare. Vad jag kommit fram är att man då manuellt måste skriva in gafflingsvarianterna för varje sträcka/deltagare genom att matcha det som kommer ut från OCAD eller finns det smidigare sätt att göra detta på?

Enmansstafetter och OCAD

2013-10-26 07:22:31 av Erik Melin

Hur OCAD behandlar enmansstafetter jag ingen koll på. MeOS importerar exakt de banor som finns i OCAD-filen och gör inga egna varianter, så om samma bana kommer flera gånger måste det bero på att banan förekommer flera gånger i det OCAD exporterar.

I IOF-3.0 formatet finns stöd för att knyta deltagare och banor individuellt. Då ska man förmodligen importera startlistan i banläggningsprogrammet i nåt läge. MeOS stöder detta. OCADs stöd i olika versioner känner jag inte till.

MeOS har ju en egen algoritm för att tilldela gafflingar automatiskt, men den kanske är svår att få att matcha OCADs dito.

Om man plattar ut alla slingor till långa banor, skulle man kunna använda banpool om tävlingen är mer av träningskaraktär. Men det blir förstås väldigt många banor om alla ska med och det finns så många gafflingsalternativ, så jag inser att det nog inte är praktiskt i detta fall.

Enmansstafetter och OCAD

2013-10-26 10:16:35 av Mats Luspa

Jag inser nu att det nog inte är så optimalt att för en enmanstafett använda vanlig stafett eftersom du i det förra inlägget påpekade det ej så praktiska att man måste stämpla ut och avläsa brickan efter varje sträcka.

Det där med att knyta deltagare med banor i IOF XML-3-formatet lät högst intressant. Tyvärr hittar jag ingenstans att man kan importera startlistan i OCAD11, som just nu är den senaste versionen. Får väl ställa en fråga till OCAD-supporten angående detta.

Det lutar åt att man får ta fram alla bankombinationer och lägga i en banpool. Man får skriva själv ett program som tar fram dessa kombinationer och genererar en IOF-XML-fil för detta. OCAD kan ju exportera alla gafflingsvarianter i text-format så detta borde vara möjligt.


För att kommentera innehållet måste du vara inloggad. Logga in